Genomgång av börsåret 2020!

Hur gick det för portföljen?

Då har detta börsåret gått mot sitt slut och det har varit ett turbulent börsår på alla sätt och vis. Inledningen av året startade riktigt starkt efter ett bra avslut av 2019, då portföljen stängde på all time high. Optimismen från förgående år spred sig in på 2020 och från januari till 21 februari tangerade portföljen ett nytt all time high. Portföljen var uppe på +18,83% och +127.000kr i värdeutveckling, vilket fick portföljen att nå 800.000kr i totalt värde. Lyckan var på topp och det kändes overkligt med tanke på att det tog cirka 9 månader för mig att nå 700.000kr men det tog 1 månad att ta nästa 100.000kr.

Lyckan varade dock inte länge för vid det här stadiet så hade coronaviruset spridits i Kina men tankarna om en spridning till övriga världen fanns inte i mina tankar. Fredagen den 21 februari stängde portföljen på högsta nivå och så kom måndagen den 24 februari. Redan under natten till måndagen såg jag på Futures att en nedgång var väntad vid börsöppningen. Portföljen föll -4,7% och OMXS30 var den cirka -4% efter börsstängningen, vilket bara var startskottet till något mycket större.
Det var fredagen den 28 februari och portföljen var ned -15%, -121.000 kr var helt och hållet utraderade! Lyckan över den nya milstolpen var borta bara på några dagar. Jag insåg efter den veckan att raset kunde vara början på en börskrasch och min absolut första krasch.


En månad senare den 23 mars var portföljen nere -32%, -263.000 kr från 21 februari då portföljen toppade. Under månaden så sålde jag ett antal aktier i portföljen för att dels ta ut vinster samt bygga en kassa för eventuellt dipp köp. Jag hade ingen aning om rekylen skulle fortsätta eftersom jag upplevde min första börskrasch och jag var nära att gå ut helt från börsen ett par gånger. Tankarna flödade om att det var bättre att stå på sidlinjen och försöka köpa in mig igen när det började lugna ner sig. Men samtidigt gick tankarna om när man prickar botten. Hur vet jag när det börjar lugna ned sig?
Det hade jag ingen aning om men genom åren har jag läst böcker, lyssnat på poddcasts och tagit till mig information om tidigare börskrascher. Ser man till de stora legendariska investerarna så är det bättre att sitta still i båten och istället köpa då och då. Historiskt går ju börsen alltid upp förr eller senare, frågan är bara hur lång tid det kommer att ta.
(Ett inlägg som jag skrev om tidigare börskrascher)

No Pain No Gain

Jag valde att vara kvar börsen och jobba med mitt psyke och mina känslor. Jag började allokera i portföljen och satt med kassan redo för att börja köpa. När portföljen började återhämta sig, det vill säga i slutet av mars och i början av april, så började jag öka i mina befintliga innehav då oron fortfarande svävade som ett svart moln över mig. Men redan in på mitten av april någon gång så började jag köpa succesivt varje dag i princip men framförallt mestadels i maj. Portföljen vände från minus till plus mitten av april och det var då jag började känna en lättnad.
När jag ser tillbaka till början av året så inser jag att det inte var ett dumt beslut att sitt kvar och vara med om en sådan händelse på börsen. Det bygger ens erfarenhet och man får så mycket lärdom om dig själv men framförallt om börsen.

Sämsta aktierna i portföljen:
Det var tre aktier som stack ut som förlorarna i portföljen. Nyfosa, Enea och Surgical Science Sweden.

Bästa aktierna som också haft en stor påverkan på portföljen var följande: Evolution, Sinch och Embracer Group.

Den totala värdeutvecklingen för portföljen slutade fantastiskt bra och jag hade aldrig föreställt mig att två så stora händelser kunde inträffa under ett och samma år. För det första att vara med om en börskrasch och se portföljen rasa framför ögonen på mig. För det andra att nå 1 miljon i totalt portföljvärde och tangera ett nytt all time high.

Börsår 2020

Here We Come 2021

Jag vill tillägna ett tack till alla personer på #finanstwitter som bistår med många börs- och aktierelaterad information och Börsdata.se tjänsten som underlättar för mig med alla möjliga analyser som jag gör varje dag.
Det nya året kommer bli väldigt spännande och jag ser fram emot att försöka slå 2020 års avkastning. Det kommer bli en hel del research och Teknisk Analys.


Gott nytt år!

/SparaSmartare

People who succeed in the stock market also accept periodic losses, setbacks, and unexpected occurrences. Calamitous drops do not scare them out of the game. 

Peter Lynch

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.