Månadsanalys April- OMXS30 och portföljen

Observera att detta är mina egna tankar och analyser, inga köp-säljrekommendationer.

Börsen

Det har växt fram optimism på börsen under april månad och vi kan konstatera att det är de enorma stimulansåtgärderna som har varit den stora faktorn till återhämtningen. Samtidigt som kvartal 1 rapporterna har släppts har de flesta bolagen släppt bra rapporter som har hjälpt till med uppgången.

OMXS30 har från 16 mars stigit med ca 25% från 1260-nivån och det innebär att börsen har återhämtat mer än hälften av börsfallet från 20 februari som tangerades på ca -33% från 1906-nivån. Detta visar ett positivt styrketecken för börsen. Kollar vi närmare tekniskt över OMXS30 så skrev jag i mitt föregående inlägg från 11 april som kan läsas här att OMXS30 möter ett motstånd på 1475-1510 nivån efter att ha brutit 1400-nivån från 24 mars.
Sedan föregående analysen lyckades köparna bryta motståndsområdet på 1510-nivån och börsen har därefter fortsatt rekylera uppåt. Vi möter nu nya viktiga motståndsområden som råder på 1583-1609 nivåerna och skulle köparna stå starkt emot säljarna så möter vi nästa motstånd på 1660-nivån.

Efter en börsuppgång på ca 25% på ett par veckor så kan vi se en vinsthemtagning kommande veckor och då råder det nya stödområden. Det första stödet är på 1450-nivån och skulle det brytas så möter vi det psykologiska stödområdet på 1400-nivån.

(Tryck för förstora bild)

Teknisk analys från Börsdata Terminal

Portföljen

Det har varit ett kämpigt kvartal för mig då jag för första gången fick uppleva en börskrasch som gissningsvis även många andra fått göra, dock fick jag en försmak på nedgången som var i december 2018.
Det var en dag innan 20 februari som raset satte sin prägel på portföljen, vilken uppnådde all time high och ett portföljvärde på totalt 800.000 kr. Det är en avkastning jag tidigare inte hade åstadkommit och euforin jag upplevde var obeskrivlig men varade inte länge. Portföljen rasade över 20% och det kliade i fingrarna för att trycka på säljknappen, men samtidigt ville jag inte heller missa när börsen vänder. Det är svårt att förutspå börsen och att veta när en topp och botten är nådd, därför valde jag sitta kvar. Däremot allokerade jag om i portföljen och sålde av ett par aktier för att bygga upp en kassa för att dipp-köpa aktier på lägre nivåer, och det är något jag nu kan glädjas över.
Blickar man tillbaka på tidigare börskrascher som ni kan läsa om här, har börsen alltid återhämtat sig förr eller senare och nått nya högre nivåer än tidigare. Historien upprepar sig alltid, frågan är bara när det kommer en krasch.
Historiskt lönar det sig att sitta still i båten och är man långsiktig på börsen så är ett månadssparande ett bra alternativ.

(Tryck för förstora bild)

(Tryck för förstora bild)

(Tryck för förstora bild)

Det är flera bolag på Large, Mid och Small cap listorna som har skuggat börsen i uppgången och har visat en bra styrka. Dessa bolag har stigit över sina 200-dagars glidande mervärde och passerat minst 10% över sitt glidande mervärde. Det som har hjälpt till med uppgången är bland annat bolagens kvartal 1 rapporter som har slagit analytikernas förväntan. Det är även flera bolag som har gynnats positivt av coronaviruset, det har även varit en bidragande faktor. Ett större antal bolag på listan har även klarat den här kraschen väldigt bra om man ser till deras aktieutveckling senaste 2 månaderna och sådana bolag kan vara vinnare i framtiden.

Analys från Börsdata Terminal


”Spend each day trying to be a little wiser than you were when you wake up”

Charlie Munger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.