Historisk månad på börsen! Portföljuppföljning- Mars

Observera att detta är mina egna tankar och analyser, inga köp-säljrekommendationer.

Börsen

I och med Coronavirusets utbrott som har fått världsekonomin på fall, är mars en månad som kommer att listas i historieböckerna. Från att börsen nådde toppen den 20 februari 2020 har OMXS30 nu fallit med över 20%, och börsen är inne i en bearmarket. Går vi tillbaka i tiden för att se när börsen senast föll rekordsnabbt var det under börskraschen 1987. De senaste 33 åren så har det förekommit flera börskrascher och varje krasch har inträffat av olika anledningar som har haft nästan samma påverkan för världsekonomin.
Bland de största börskrascher som har varit genom tiderna är följande:

IT-Kraschen 2000
10 Mars 2000; under 90-talet var det dotcom-bolag som hade stort fokus inom internet och mobiltelefoni. Dessa bolag växte väldigt snabbt på kort tid vilket ledde till att bolagen blev övervärderade. Detta skapade då IT-bubblan som sedan kraschade. (OMXS30)

undefined
(Chart från Börsdata Terminal)

Svart måndag 1987
19 Oktober 1987; den amerikanska börsen föll med 22% på en dag som sedan spred panik till resten av världen. (Dow Jones)

undefined

Finanskrisen 2007-2008
16 September 2007-08; historiens största börskrasch som orsakades av övervärderad och överbelånad bostadsmarknad i USA. Till slut sprack bubblan och skapade kaos runt om i världen.

(Chart från Börsdata Terminal)

Vi vet inte riktigt hur länge den nuvarande bearmarket vi är inne i kommer att fortsätta. Historien upprepar sig gång på gång och när börsen har rasat tvåsiffrigt så återhämtar den sig förr eller senare, och det kan vi se från tidigare börskrascher som jag har listat ovan. När det inträffar en börskrasch så skapar det följder i ekonomin. Det kan innebära att det blir högre arbetslöshet och tillväxten runt om i världen bromsas ner, samt att bolagen blir tvungna att skära ner sina kostnader. Det förekommer även att bolag går i konkurs. I det aktuella fallet där vi befinner oss nu med pandemin runt om i världen kommer kvartal ett och två i bolagsrapporterna visa en tydligt påverkan.

Flera bolag har dragit tillbaka extra aktieutdelningar och estimerat ner prognoserna och det kommer vara lite missvisande att värdera bolag med P/E-talet. Det jag kommer att ägna närmare uppmärksamhet åt när ekonomin leder till en avmattning är bolagens P/B-tal (price/book), det vill säga företagens balansräkning. P/B-talet beräknas genom att man dividerar företagets aktiepris genom bokförda värdet per aktie. Definitionen är att man tar företagets alla tillgångar minus skulder för att veta om aktien är under- eller övervärderad, vilket därmed hjälper P/B- talet till möjligheten att göra bättre aktieaffärer.

Portföljen

Portföljen har sedan 20 februari klarat sig bättre än OMXS30 under samma period och utvecklingen slutade på -7,12% jämfört med börsen på -12,86%. Portföljen var som lägst nere i -21,48% den 18 mars men under den senaste veckan så har portföljen återhämtat sig och i år så är portföljens utveckling på -6,19% och OMXS30 -16,33%.


undefined

Jag har under mars månad omallokerat och sålt aktier i portföljen för att ha 5-10% kassa och pengarna kommer successivt återinvesteras på börsen igen. Vi vet inte riktigt när börsen vänder upp igen och vad som kommer att hända under den närmaste tiden. Det har varit hög volatilitet och börsen har på kort tid rasat kraftigt. Det har i sin tur skapat läge för investerare att ta tillfället i akt och kolla på bolag man väntat att köpa i på grund av t.ex. värderingen. Just nu finns det många bolag på aktiemarknaden som ligger på attraktiva nivåer och kan vara köpvärda.

I April drar rapportperioden igång och det ska bli intressant att följa det, speciellt efter Coronavirusets följder. Flera av bolagen på Stockholmsbörsen har guidat ner prognoserna inför kvartal ett och två, och mycket är faktiskt prisat i bolagens aktiekurs efter det kraftiga raset.

”I will tell you how to became rich. Be fearful when others are greedy. Be greedy when others are fearful.”

Warren Buffet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.