Analyser och tankar v.12. ”Börsen -30% på 1 månad”


Det har varit väldigt hög volatilitet på börsen i ca 30 dagar och det ser ut som att volatiliten kommer vara kvar på börsen en period till, i alla fall tills spridningen av viruset börjar avta och länderna får kontroll över det. I Kina och Sydkorea har vi börjat se att fallen av Coronaviruset har minskat och det är positiva nyheter för världsekonomin eftersom Kina är världens andra största ekonomi (USA är störst).
Paniken på börsen har varit extrem och börsens snabba fall på så kort tid har blivit historiskt. Börsen har fallit med över ca 30% från att ha nått toppen i februari och är nu inne i en så kallad björnmarknad. Frågan är hur länge vi kommer att vara i det här territoriet innan börsen vänder uppåt igen.
Jag tror på följande punkter:
– Först och främst måste virusets spridning avta över hela världen för att inte orsaka en större spridning och fler dödsfall.
– Paniken hos människor måste lugna ner sig.
– De understöd och fallskärmspaket som kommer från staten hjälper bolagen och folket i respektive länder.
– Människor blir inte avskedade från sina jobb och konkurser för bolagen fortsätter inte.
– Människor börjar återgå till sina vanliga liv och arbeten.
– Det mesta återgår till det ”normala” under sommaren, det vill säga att ett vaccin har framkallats eller att världen har kontroll över viruset. Det är för att inte få flera börsfall.

Mycket av paniken som har varit på värdens börser beror på att Coronaviruset har fått investerarna att tänka och agera i panik, och har nu även påverkat räntemarknaden samt obligationsmarknaden. Detta har i sin tur påverkat ETF:er och fondförvaltare till att behöva sälja av och därmed orsakat stora utflöden från aktiemarknaden. En bra ”indikator” som man kan kolla lite mer på är den amerikanska börsen för att se vilken påverkan viruset kommer att ha på landet och bolagen. Flera länder har dessutom börjat att ge ut stödpaket. USA:s stödpaket motsvarar ca 10% av landets BNP, det är alltså nästan 50% mer än vad stödpaketet var under finanskrisen 2008. Dessa pengar ska användas till branscher som är extremt drabbade av effekten som har blivit en följd nu i en månad. Det kommer till och med delas ut helikopter-pengar till folket som är utsatta för arbetslösheten från drabbade branscher.

En annan indikator som jag kollar på för att följa volatilitet på marknaden är VIX-index. Det är ett bra utgångsläge för att se när de stora rörelserna på marknaden börjar avta.

Vi har sett att aktiemarknaden har reagerat negativt till dessa stöd som har kommit snabbt från flera länders centralbanker och det är nog därför rädslan hos investerare har upplevts starkare. Det kan bero på att många inte prisat in hur stor effekt viruset kommer att ha för samhället och ekonomin värden över. Politikerna sitter alltid på mer information än vad vi vanliga människor sitter på. Alla åtgärder som nu har implementerats av länderna kommer förhoppningsvis inom den närmaste framtiden lugna ner världens börser.

Efter det kraftiga börsfallet under de senaste veckorna så möter vi nya stöd- och motståndsområden. Det första stödområdet ligger på 1250- nivån och nästa stöd efter det ligger på 1150- nivån.

(Chart från Börsdata Terminal)

Jag tycker att det är viktigt att se tillbaka på sin portföljutveckling i dessa tider, då det är lätt att grotta sig ner på minussiffror och negativ utveckling. Jag brukar göra det och drar jag tillbaka tidshorisonten och ser på det från ett större perspektiv så ser det fortfarande bra ut. Eftersom jag är en långsiktig investerare så är jag nöjd med hur utvecklingen sett ut över tid samt hur jag hanterar ett börsfall som detta då det inte sker ofta och man saknar någon erfarenhet av det.
Det är lite så man måste tänka i dessa tider. Även om man är en investerare som inte varit med så länge på börsen så tycker jag inte man ska oroa sig om man är långsiktig med sitt sparande på 5-20 års sikt.

undefined

undefined


Det jag tycker man ska ta med sig av börsfallet är att det skapar köplägen i bolag som man har haft på sin bevakningslista. De flesta av bolagen har börjat gå ner i värde eller så har aktierna fått ta väldigt mycket stryk i jämförelse med bolagets fundamentala värdering.
Det är i dessa perioder som det skapas läge att bygga en långsiktig aktieportfölj för framtiden. Kollar man tillbaka i tiden till 2008 under finanskrisen så rasade börsen extremt mycket och många bolag på t.ex. Large, Mid och Small cap föll med ca 40-90%. Dessa bolag återhämtade sig likt börsen och slog nya all time high efter ett par år. Det är en ypperlig chans att få en bra avkastning i framtiden då börsen förr eller senare återhämtar sig. Det är viktigt att följa sin strategi och de regler man har för att minimera misstagen under ett börsfall.

Här är en lista på bolagen i Large cap, Mid cap och Small cap som ligger över MA200 och fortfarande visar styrka.

(Börsdata Terminal)

”People who succeed in the stock market also accept periodic losses, setbacks, and unexpected occurrences. Calamitous drops do not scare them out of the game.”

~ Peter Lynch

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.