7 riktlinjer jag följer när det är börsoro

Vilken händelsefull vecka det har varit på börsen. Börsen backade 12,5% under veckan och senast den gjorde det var under finanskrisen 2008. Det sitter ett orosmoln över världens börser på grund av Coronaviruset och man vet inte riktigt vad som skall hända den närmaste tiden. Det är oklart om viruset – och nedgången som är en effekt av viruset – kan fortsätta en period framöver.

Just nu faller börsen när det framkommer negativa händelser om Coronaviruset, men skulle det komma ut en positiv nyhet om viruset så hade börsen med stor sannolikhet rekylerat uppåt väldigt snabbt.
Börsen har fallit väldigt mycket på kort tid och nu är börsen på översålda nivåer, men det borde snart studsa uppåt för en återhämtning.

(Chart från Börsdata)

Månaden började väldigt bra då portföljen nådde all time high och passerade 800 tusen kr i portföljvärde. Men efter förra veckans blogginlägg så rekylerade portföljen tillbaka under 800 tusen kr.Portföljen har sedan den 24 februari haft en nedgång på totalt -10,74%. Den totala utvecklingen i år så är portföljen på +1% jämfört med OMXS30 på -5,81%.

undefined

undefined


Jag har inte varit med om stora nedgångar på börsen under min tid som aktieinvesterare. Jag följde dock börsen redan under 2015 då det var oroligheter i Kina och börsen föll en del. Jag var däremot med under nedgången som var i december 2018. Det är självklart inte kul när det blir en stor nedgång i portföljen, men jag har 7 st. riktlinjer som jag följer när det blir oroligt på börsen.

Dessa är:
1. Säljer inte på impuls. Ser över vad som orsakar börsfallet och gör en analys efter det.
2. Ser över portföljen och analyserar vilka bolag som kan bli påverkade av oron och tar ett beslut utifrån vad det har för påverkan på aktien.
3. Passar på att köpa aktier som har varit i överköpta nivåer och övervärderade. Jag köper även aktier i befintliga bolag som jag har i portföljen.
4. Lyssnar inte på vad som sägs på sociala medier eller tidningar då dessa aktörer oftast söker efter ”klicks”. Detta skapar en rädsla för spararna som tar rationella beslut och risken blir att människor säljer bort sig.
5. Hur har det varit historiskt. Jag läser information om hur det har gått historiskt på aktiemarknaden när det finns en rädsla på börsen. När börsen går ner väldigt mycket så tar den sig upp förr eller senare, det har hänt tidigare gång på gång.
6. Om jag är en långsiktig investerare på 5-10-20 års sikt så försöker jag låta bli att bry mig om vad som händer i nuet.
7. Warren Buffet, Peter Lynch, George Soros och Bill Gross är några legendariska aktieinvesterare som har varit med om några börsnedgångar och oroligheter på aktiemarknaden. Dessa män har även delat med sig väldigt mycket av sina erfarenheter som jag tycker är värt att läsa om.

Jag har under veckan utnyttjat dippen och köpt aktier i befintliga innehav och även tagit in nya bolag i portföljen. Det ska bli intressant att följa Coronavirusets förlopp och hur börsen kommer att utvecklas under mars månad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.